570
Национален граждански комитет на Авиационната общественост
Уеб дизайн: П. Антонов
Знаехте ли за това?
кликнете

Този сайт е посветен на инициатива, в чиято правота и значение за Българската памет сме убедени: Летище София да носи името на Асен Йорданов, българинът всепризнат създател и учител на световната авиация. Човекът, който постави началото на родното самолетостроене, е най-достойната личност, чието име да бъде дадено на най-голямото летище на България, а именно

Международно летище София "Асен Йорданов"
и съответно
Sofia International Airport "Assen Jordanoff"

Моля за всичко свързано с инициативата да се обръщате към нас, за което Ви благодарим.

От авторите

Световна практика е големите летища да носят имената на известни личности с голям принос към страната си и човечеството. Световна практика е и на тези летища да се изграждат мемориални кътове за техния патрон.

Запознайте се с реликвите, които трябва да намерят своето място на Международно летище София "Асен Йорданов":

  • Надписано от ръката на автора личното му копие от неговата най-известна книга дала път към небето на стотици хиляди летци по света
  • Сребърният пръстен с инициали на Асен Йорданов
Родният дом
1896 г.

Асен Йорданов се е родил в София на 2 септември 1896 г. Родният му дом се е намирал на улица Денкоглу.

Ученик на Луи Блериó
1912 г.

Асен Йорданов е само на 16 години, когато е приет за ученик на световно известния пионер на авиацията Луи Блериó. Любознателното момче се присъдеинява към първата група български авиатори изпратени на обучение във Франция (в Етамп, близо до Париж). Това става с помощта на първия наш летец летял над България Симеон Петров.

Първият български самолет
1915 г.

Асен Йорданов е официално признат за основоположник на самолетостроенето в България.

Той построява първия български самолет през 1915 г., когато е само на 19 години и дори още не е завършил гимназия. Самолетът лети и преминава успешни изпитания, а датата на тези изпитания - 10 август 1915 г. е приета за начало на авиационната промишленост в България. Това става само 12 години след първия полет на братята Райт.

Един от изпитателите на самолета е известният Радул Mилков.

Защитник на Отечеството
1912 - 1918 г.

Младият Асен Йорданов се изявява като патриот и защитник на Отечеството.

Още дете, едва 16-годишен, той участва като доброволец в Балканската война (1912-1913 г.) и служи в Първо аеропланно отделение. Произведен е в чин ефрейтор. Участва в едни от първите бойни полети в света и става пионер в използването на авиацията за военни цели зедно със Симеон Петров, Радул Милков, Продан Таракчиев.

По-късно поручик Йорданов е летец-изтребител на Западния фронт по Време на Първата световна война (1917-1918 г.), където извършва множество бойни полети. Награден е с офицерски кръст "За храброст".

Поручик Йорданов за първи път в България изпълнява фигури от висшия пилотаж.

Книги за авиацията
1932-1947 г.

Безспорен връх в творчеството на Асен Йорданов са неговите книги за авиацията. Те добиват такава популярност и признание, и са издавани в толкова големи тиражи, че завинаги авторът им става една от най-известните личности и не случайно е наречен учител на световната авиация. Еднакво добре приети в страни с диаметрално противоположно устройство като например САЩ и СССР, те спомагат за обучението на стотици хиляди летци и до днес са в основата на летателното обучение на много места по света. Изказването на Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, "Аз съм се учил от Джорданофф" е продиктувано именно от тази огромна популярност.

DC-3
1935 г.

Един от най-известните самолети в историята, направили истинска революция в световните въздушни превози е DC-3. Свидетелство за удачната конструкция е това, че този самолет продължава да лети и намира приложение след повече от 80 години от създаването му, в XXI век, а тази удачна конструкция дължи много на българина Асен Йорданов, който е член на конструкторския екип.

DC-3 във варианта си Ли-2, произвеждан по лиценз в СССР, поставя и началото на родните авиопревози преди почти 70 години в предшественика на авиокомпания "Балкан" ТАБСО.

Най-известната книга
1935 г.

Най-успешната и известна книга на Асен Йорданов е "Вашите криле" (Your Wings). Тя е получила такава популярност, че е издавана в огромни тиражи и се е превърнала в христоматийно издание, което и до момента е в основата на обучението на голяма част от летците по света.

Книгата е еднакво добре приета в САЩ и СССР, във Франция и Китай и бележи връх в творчеството на Асен Йорданов, който смело може да бъде наречен учител на световната авиация.

"Wашите Криле" беше издадена и в България през 2015 г.

Въздушните възглавници
1957 г.

Въздушните възглавници, толкова привична част от всеки автомобил днес, са изобретениe на неуморимия българин Асен Йорданов. Той дълги години работи върху безопасността на полета и автомобилния транспорт. Изобретението му се появява през 1957 г., десетилетия преди да бъде масово използвано, но е разработвано доста по-рано и от първоначалния си вид на надуваеми предпазни жилетки то постепенно се трансформира до познатия ни днес вид.

Джорданофф бей
2017 г.

В далечната Антарктида има едно късче море, което носи името на прославения българин

Джорданофф бей
(Jordanoff Bay – Залив Йорданов)
63°50′20″S 59°52′00″W.

Това е едно прекрасно свидетелство за неумиращия авторитет, с което учниците и последователите на българина, който научи света да лети, са засвидетелствали почитта си.